Térségi Virág mentor mozgalom

A tevékenység (Térségi Virág Mozgalom) célja az egyetemi hallgatók (mentorok) és az általános iskolai tanulók együttműködése révén a hátrányos helyzetű településen élők fejlődésének a támogatása és a közösségszervező képességének javulása.
A tevékenység keretében Mentorálási Rendszer Koncepció kerül kidolgozásra a Térségi Virág Mozgalom megvalósítására.

 

Mentorálási Rendszer Koncepció

mailMentorálási Rendszer Koncepció (magyar nyelven) TÖLTÉSE FOLYAMATBAN
mailMentorálási Rendszer Koncepció (szlovák nyelven) TÖLTÉSE FOLYAMATBAN

 

Térségi Virág Mozgalom

A Térségi Virág Mozgalom egy speciális munkastruktúra, az egyetem-falu és a hallgató-tanuló rendkívül színes és mindenekelőtt őszinte viszonyrendszerén keresztül, hozzá kíván járulni a jelentős elmaradottsággal és hátrányokkal működő szlovák-magyar határ menti falvak, falucsoport-ok társadalmi-gazdasági rehabilitációjához. 

A Virág Mozgalom nem pedagógiai intézmény, hanem olyan önkéntes egyetemi és civil aktivitás, ahol a hallgatók, oktatók és kutatók, saját munkatapasztalataikat alapul véve, támogatják a hátrányos helyzetben lévő térségek iskoláinak gyermekeit. A siker alapvetően a mentoroknak, helyi iskola vezetésének és pedagógusainak okos szakmai irányításától, valamint a szülőknek, és a helyi polgármester támogató együttműködésétől függ.

A konstrukció három olyan fő innovatív célt jelöl ki, amelyek a helyi problémák újszerű megközelítésével, várhatóan a korábbi megoldásoknál hatékonyabban, eredményesebben járulnak hozzá a térség problémáinak negligálásához:

1. Szemléletváltás:A projekt megvalósítás minden mozzanatát át kell hatnia annak a gondolatnak, hogy „Gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan

2. Az innovatív módszertani feladatok megoldása:
- okos közösségek megtervezése és előkészítése a működésre,
- a szükséges és a jelen pillanatban még hiányzó KFI és oktatási tudás, valamint tapasztalat bevonása a térségekbe,
- a kapcsolódó jó gyakorlatok (európai és nemzeti) kutatása, megismerése és alkalmazása és
- a helyi társadalom életében fennálló problémák feltárása, a helyi szükségletekre reagáló innovatív megoldások kidolgozása és lehetőség szerinti kipróbálása (pilot) hozzájárulás az adott térségben jellemző problémák megoldásához, a lakosság társadalmi helyzetéből és a területi jellemzőkből eredő hátrányok kompenzálásához.

3. Mentor-tanuló munkavégzés, pályaorientáció:
- a Virág-munkastruktúra felépítése: Mentor-tanuló; egyetem; iskola; polgármester; szülők; kutatók; civil szervezetek; lakosság együttműködése,
- ciklus-munkavégzés a ciklus programok szerint, csoportmunka
- pályaorientációs gyakorlatok (konzultációk): rendszer és ICT ismeret; gazdaság- és társadalomfejlődés; gyárlátogatás; vállalkozás és intézménylátogatás; munkapiaci ismeret, környezet ismeret… stb. és
- életpályaút-építés, személyenként.

Aktuális

Projektértékelő Füleken

Okos Közösségek címmel határon átnyúló projektet valósítottak meg az Interindustria Tudásközpont Alapítvány (ITA) konzorciumvezetésével, amelynek projekt záró rendezvényét 2019. április 12-én tartották a füleki Gimnáziumban.

Tovább »
Események
November 2020
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23
242526272829
30      
Hírlevélre feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az aktuális hírekről, eseményekről!

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.