Jó Gyakorlatok Kézikönyv és Iránytű

 

Napjaink globális társadalmi és gazdasági folyamatai új kihívások elé állították nemcsak a városok közösségeit, hanem a kisebb települések és falvak közösségeit is - függetlenül földrajzi elhelyezkedésüktől és a településhierarchiában elfoglalt helyüktől. Az elmúlt években az okos városokkal kapcsolatos néhány éves (vagy akár évtizedes) kutatások után a hangsúly kétségtelenül a kisközösségekre irányult mind a tudományos fórumokon, mind a szakpolitikai gyakorlatban. A technológiai innovációk, a digitalizáció és a körülöttünk lévő, folyamatosan gyorsuló világ gyors válaszokat követel a társadalom tagjaitól. Az információs és kommunikációs technológia (IKT) növekvő jelentősége érzékelhető, mivel az élet minden területére, a kapcsolatokra és a helyi fejlődésre hatással van. Az okosság azonban nem csak az IKT-ról szól, hanem az új megoldásokról és utakról is az infrastruktúrafejlesztésben, a turizmusban és a rekreációban, a közlekedéstechnikában vagy akár a közszolgáltatásokban.

Annak ellenére, hogy a vidéki kistelepüléseknek számos negatív tényezővel kell szembenézniük (pl. elöregedés, a munkaképes korú lakosság elvándorlása és elnéptelenedése, a megfelelő infrastruktúra és szolgáltatások hiánya), úgy vélik, hogy ezek a területek fontos lehetőségeket is rejtenek magukban. Környezetvédelmi és mezőgazdasági szempontból döntő szerepük van az élelmiszerellátásban és -termelésben, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A vidéki életmód folyamatos felértékelődése, a gazdag kulturális és történelmi örökség (és a fenntartható vidéki turizmushoz való hozzájárulásuk), vagy akár a változó munkaerő-piaci környezet (co-working és co-living helyek, távmunka) mind-mind fontossá teszik ezeket a területeket a helyi fejlesztési kezdeményezések legújabb megközelítéseiben.

 

A Jó Gyakorlatok Kézikönyvét azért állítottuk össze, hogy összegyűjtsünk, összefoglaljunk és bemutassunk néhány (pontosan 30) korábban indult (és még mindig működő) kezdeményezést a világ különböző országaiból. Mint korábban említettük, a mi szempontunkból az "okosság" legfontosabb elemei a digitalizációra, az IKT és az infrastrukturális szektorra, a helyi fejlesztések és közszolgáltatások új megoldásaira, valamint mindazokra az erőfeszítésekre terjednek ki, amelyek a negatív demográfiai és gazdasági változások ellen irányulnak ezeken a területeken. A jó gyakorlatokat hét különböző kategóriába csoportosítottuk, nevezetesen: egészségügy, IKT/infrastruktúra, helyi gazdaságfejlesztés, közszolgáltatások, intelligens közösségek, turizmus/rekreáció/kultúra és közlekedés.

Az "Egészségügy" kategória esetében két jó gyakorlatot tárgyalunk Finnországból és Portugáliából. Mindkettő az idős lakosságra összpontosít, és olyan szolgáltatásokat és új megoldásokat kínál, amelyek segíthetik és megkönnyíthetik az idősek gondozását. Az "IKT/infrastruktúra" hét esettanulmányt tartalmaz, amelyek mindegyike a digitalizáció témáját járja körül különböző formákban (falusi távoli települések, üzleti hálózatok támogatása, hozzáférhető szupergyors szélessávú internet, gigabites infrastruktúra több ezer faluban stb.) A "Helyi gazdaságfejlesztés" három jó gyakorlatával új, fenntartható megoldásokra mutat példákat a vidéki térségekben (pl. hogyan lehet egy falu önfenntartó, hogyan lehet támogatni a távmunkát, vagy hogyan lehet hidroponikus rendszert használó üvegházat építeni és fenntartani). Az "Okos közösségek" csoport az országok széles körét fedi le Európától Délkelet-Ázsiáig, általában új digitális és szolgáltatási megoldásokat kívánnak bevezetni a vidéki falvakban. A "Turizmus/rekreáció/kultúra" négy esettanulmányának célja, hogy példákat mutasson az új turisztikai attrakciók és eszközök fejlesztésére, amelyek megkönnyítik a természeti és történelmi nevezetességhez való hozzáférést, az online túrázási eszközök és okostelefonos alkalmazások fejlesztésére, a kulturális események szervezéséhez szükséges közösségi hálózatépítésre stb. vonatkozóan. Végül, de nem utolsósorban a "Közlekedés" kategória a maga öt jó gyakorlatával főként a tömegközlekedési létesítményekre és a közösségi alapú közlekedési szolgáltatásokra összpontosít. Ezekben az esetekben a fő cél a mobilitási lehetőségekkel nem rendelkező idősek és gyermekek/diákok segítése, egyes esetekben más szempontokkal kiegészülve, pl. az idősek társadalmi elszigetelődésének megelőzése, az egészségügyi ellátás vagy a barátokkal való kapcsolattartás.

 

Hamarosan elérhető

 

Aktuális

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Okos Falu Cím elnyerésére

Tovább »
Események
Április 2024
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22
232425262728
2930     
Hírlevélre feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az aktuális hírekről, eseményekről!

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.