Térségi Virág mentor mozgalom

A tevékenység (Térségi Virág Mozgalom) célja az egyetemi hallgatók (mentorok) és az általános iskolai tanulók együttműködése révén a hátrányos helyzetű településen élők fejlődésének a támogatása és a közösségszervező képességének javulása.
A tevékenység keretében Mentorálási Rendszer Koncepció kerül kidolgozásra a Térségi Virág Mozgalom megvalósítására.

 

Mentorálási Rendszer Koncepció

mailMentorálási Rendszer Koncepció (magyar nyelven) TÖLTÉSE FOLYAMATBAN
mailMentorálási Rendszer Koncepció (szlovák nyelven) TÖLTÉSE FOLYAMATBAN

 

Térségi Virág Mozgalom

A Térségi Virág Mozgalom egy speciális munkastruktúra, az egyetem-falu és a hallgató-tanuló rendkívül színes és mindenekelőtt őszinte viszonyrendszerén keresztül, hozzá kíván járulni a jelentős elmaradottsággal és hátrányokkal működő szlovák-magyar határ menti falvak, falucsoport-ok társadalmi-gazdasági rehabilitációjához. 

A Virág Mozgalom nem pedagógiai intézmény, hanem olyan önkéntes egyetemi és civil aktivitás, ahol a hallgatók, oktatók és kutatók, saját munkatapasztalataikat alapul véve, támogatják a hátrányos helyzetben lévő térségek iskoláinak gyermekeit. A siker alapvetően a mentoroknak, helyi iskola vezetésének és pedagógusainak okos szakmai irányításától, valamint a szülőknek, és a helyi polgármester támogató együttműködésétől függ.

A konstrukció három olyan fő innovatív célt jelöl ki, amelyek a helyi problémák újszerű megközelítésével, várhatóan a korábbi megoldásoknál hatékonyabban, eredményesebben járulnak hozzá a térség problémáinak negligálásához:

1. Szemléletváltás:A projekt megvalósítás minden mozzanatát át kell hatnia annak a gondolatnak, hogy „Gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan

2. Az innovatív módszertani feladatok megoldása:
- okos közösségek megtervezése és előkészítése a működésre,
- a szükséges és a jelen pillanatban még hiányzó KFI és oktatási tudás, valamint tapasztalat bevonása a térségekbe,
- a kapcsolódó jó gyakorlatok (európai és nemzeti) kutatása, megismerése és alkalmazása és
- a helyi társadalom életében fennálló problémák feltárása, a helyi szükségletekre reagáló innovatív megoldások kidolgozása és lehetőség szerinti kipróbálása (pilot) hozzájárulás az adott térségben jellemző problémák megoldásához, a lakosság társadalmi helyzetéből és a területi jellemzőkből eredő hátrányok kompenzálásához.

3. Mentor-tanuló munkavégzés, pályaorientáció:
- a Virág-munkastruktúra felépítése: Mentor-tanuló; egyetem; iskola; polgármester; szülők; kutatók; civil szervezetek; lakosság együttműködése,
- ciklus-munkavégzés a ciklus programok szerint, csoportmunka
- pályaorientációs gyakorlatok (konzultációk): rendszer és ICT ismeret; gazdaság- és társadalomfejlődés; gyárlátogatás; vállalkozás és intézménylátogatás; munkapiaci ismeret, környezet ismeret… stb. és
- életpályaút-építés, személyenként.

Aktuális

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Okos Falu Cím elnyerésére

Tovább »
Események
Május 2024
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
29
3031  
Hírlevélre feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az aktuális hírekről, eseményekről!

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.