Smart Communities 2.0

Projekt címe

Smart Communities 2.0 – How to be smart in the countryside?

SKHU/1902/4.1/027

 

Program: Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program

Prioritási tengely: PT4 – Közintézmények és a határtérségben élők határon átnyúló együttműködésének javítása

 

Specifikus célkitűzés:

SC4.1| A határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása és az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítése

SC4.1.2|Új határon átnyúló szolgáltatások fejlesztése

 

Projekt konzorcium:

Interindustria Tudásközpont Alapítvány, Konzorciumvezető

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Kassai Műszaki Egyetem

 

A projekt alapkoncepciója, hogy az ’okos’-ság nem a városok kiváltsága; a fenntartható jólét vidéken is elérhető a legújabb technológiák alkalmazásával. Ehhez a helyi közösségeket kell fejleszteni és bekapcsolni a globális, egyre jobban digitalizálódó világba. A sikeres előprojekt eredményei alapján két fő tevékenységcsoport megvalósítása került tervbe: az Okos Falu határon átnyúló szolgáltatások és az Okos Falu tudástranszfer.

Fő cél a vidéki települések okossá válásának támogatása konkrét határon-átnyúló szolgáltatások fejlesztésén keresztül. Ezt szolgálja a kifejlesztendő Jó Gyakorlatok Katalógusán alapuló Smart Falu Iránytű, bemutatva, hogy a falvak milyen eszközökkel és tevékenységekkel lehetnek ’okos’-ak lépésről lépésre.

Emellett az Okos Adatbázis és Helpdesk egyablakos ügyintézésként egy helyen tesz elérhetővé minden lényeges és aktuális információt, összekapcsolva a falvakat a releváns lehetőségekkel és a kompetens tanácsadókkal egyaránt.

A kifejlesztett szolgáltatások alapján valósul meg a falvakba irányuló tudástranszfer, amelynek célcsoportjai a helyi közösségek: a helyi intézmények - döntéshozók, civil és gazdasági szervezetek - az Okos Falu pilot kurzusok és az Okos Akadémiák esetében, a helyi lakosság - idősek és fiatalok - pedig a Mobil IKT Központ tréningjei, a Térségi Virág Mozgalom tanulmányútjai és a Településfejlesztési Hackathon verseny esetében.

Záró lépésként a falvak fejlődésének mérésére és összehasonlítására egy új, motivációs szolgáltatás kifejlesztése és bevezetése történik meg az Okos Falu Díj formájában, ami a szlovák-magyar partnerek által közösen kidolgozott és tesztelt Okos Falu Indikátor Rendszeren nyugszik.

 

A projekt célterülete Nógrád megye, Besztercebánya és Kassa kerületek, hasonlóképpen az előprojekt célterületéhez.

 

Projekt költségvetése: 178 692 EUR

Projekt kezdete és tervezett befejezése: 2020. október 1. – 2022. január 31.

Aktuális

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Okos Falu Cím elnyerésére

Tovább »
Események
Április 2024
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22
232425262728
2930     
Hírlevélre feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az aktuális hírekről, eseményekről!

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.