Smart Communities 2.0

Projekt címe

Smart Communities 2.0 – How to be smart in the countryside?

SKHU/1902/4.1/027

 

Program: Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program

Prioritási tengely: PT4 – Közintézmények és a határtérségben élők határon átnyúló együttműködésének javítása

 

Specifikus célkitűzés:

SC4.1| A határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása és az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítése

SC4.1.2|Új határon átnyúló szolgáltatások fejlesztése

 

Projekt konzorcium:

Interindustria Tudásközpont Alapítvány, Konzorciumvezető

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Kassai Műszaki Egyetem

 

A projekt alapkoncepciója, hogy az ’okos’-ság nem a városok kiváltsága; a fenntartható jólét vidéken is elérhető a legújabb technológiák alkalmazásával. Ehhez a helyi közösségeket kell fejleszteni és bekapcsolni a globális, egyre jobban digitalizálódó világba. A sikeres előprojekt eredményei alapján két fő tevékenységcsoport megvalósítása került tervbe: az Okos Falu határon átnyúló szolgáltatások és az Okos Falu tudástranszfer.

Fő cél a vidéki települések okossá válásának támogatása konkrét határon-átnyúló szolgáltatások fejlesztésén keresztül. Ezt szolgálja a kifejlesztendő Jó Gyakorlatok Katalógusán alapuló Smart Falu Iránytű, bemutatva, hogy a falvak milyen eszközökkel és tevékenységekkel lehetnek ’okos’-ak lépésről lépésre.

Emellett az Okos Adatbázis és Helpdesk egyablakos ügyintézésként egy helyen tesz elérhetővé minden lényeges és aktuális információt, összekapcsolva a falvakat a releváns lehetőségekkel és a kompetens tanácsadókkal egyaránt.

A kifejlesztett szolgáltatások alapján valósul meg a falvakba irányuló tudástranszfer, amelynek célcsoportjai a helyi közösségek: a helyi intézmények - döntéshozók, civil és gazdasági szervezetek - az Okos Falu pilot kurzusok és az Okos Akadémiák esetében, a helyi lakosság - idősek és fiatalok - pedig a Mobil IKT Központ tréningjei, a Térségi Virág Mozgalom tanulmányútjai és a Településfejlesztési Hackathon verseny esetében.

Záró lépésként a falvak fejlődésének mérésére és összehasonlítására egy új, motivációs szolgáltatás kifejlesztése és bevezetése történik meg az Okos Falu Díj formájában, ami a szlovák-magyar partnerek által közösen kidolgozott és tesztelt Okos Falu Indikátor Rendszeren nyugszik.

 

A projekt célterülete Nógrád megye, Besztercebánya és Kassa kerületek, hasonlóképpen az előprojekt célterületéhez.

 

Projekt költségvetése: 178 692 EUR

Projekt kezdete és tervezett befejezése: 2020. október 1. – 2022. január 31.

Aktuális

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Okos Falu Cím elnyerésére

Tovább »
Események
Október 2023
HKSzeCsPSzoV
      1
2
3
45678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Hírlevélre feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az aktuális hírekről, eseményekről!

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.