Smart Communities 1.0

 

Projekt címe

"Smart Communities" Virtual Education and Research and Development and Innovation Network in the Slovakian - Hungarian border region

SKHU/1601/4.1/210

 

Prioritási tengely: PT4 – Közintézmények és a határtérségben élők határon átnyúló együttműködésének javítása

Specifikus célkitűzés: SC4.1| A határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása és az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítése.

 

Projekt konzorcium:

Interindustria Tudásközpont Alapítvány, Konzorciumvezető

e-Talentum

Szent István Egyetem

Technická univerzita v Košiciach

MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont

Közösség a Megújuló Vidékért Egyesület

ASTRA - Zduženie pre inovácie a rozvoj

Gymnázium - Gimnázium Fiľakovo

 

A projekt célterülete a ’periféria perifériája’-ként jellemezhető, és a korábbi hagyományos vidékfejlesztési beavatkozások ellenére mind megyei, mind kistérségi szinten folyamatosan rosszabbodó gazdasági és társadalmi indikátorokkal (pl. GDP, munkanélküliség, foglalkoztatás, migráció, zsugorodó közösségek, a természeti erőforrások hatékonytalan használata, képzettségi színvonal, hozzáadott érték) rendelkezik.

A projekt átfogó célkitűzése, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon a szellemi tőke fokozásához a dél-szlovákiai és észak-magyarországi hátrányos helyzetű határtérségben, a társadalmi innováció gyakorlati alkalmazását eredményező innovatív együttműködési struktúrák létrehozásával és elterjesztésével.

Célunk a civil partnerek, képzési és kutató intézmények hálózatának kiépítése, valamint közös szakmai programok, tréningek és mentori rendszer szervezése és megvalósítása célcsoportjaink részvételével, akik a kori gyermekkortól a nyugdíjasokig terjednek, magukba foglalva nagyszámú szociálisan marginalizálódott embert.

A fő outputjaink projektszinten létrehozni két fenntartható együttműködési rendszert, mégpedig egy (1) Virtuális Képzési és K+F+I Hálózatot és egy (2) Okos IKT Kompetencia Központot. Ezek segítségével és eredményeképpen a projekt reális és megvalósítható életpálya alternatívákat kínálhat a célcsoportnak, akik a határtérség társadalmilag marginalizálódott lakosságát képezik.

Koncepciónk, hogy az endogén fejlődésre alapozott tevékenységek és az intenzív ipartelepítés helyetti ’okos közösségek’ által a térség ki tudjon törni a rögzült hátrányos helyzetéből. A projekt kiemelt szektorai a képzés és a K+F+I, tematikus fókusszal (1) a fenntarthatóságra és (2) az info-kommunikációs technológiákra.

A határon átnyúló megközelítés kiemelten szükséges, hiszen a csak nemzeti/regionális/helyi szinten való tevékenységek csak tovább növelnék a regionális diszparitásokat és egyenlőtlenségeket, amelyek nyilvánvalóan nem célok sem politikai, sem projekt szinten.

 

Projekt költségvetése: 453 074,03 EUR

Projekt kezdete és tervezett befejezése: 2017. május 1. - 2019. április 30.

Aktuális

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Okos Falu Cím elnyerésére

Tovább »
Események
Február 2024
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
1920
21
22232425
26272829   
Hírlevélre feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az aktuális hírekről, eseményekről!

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.