Bemutatkozás

Projekt célok

A projekt átfogó célja a dél-szlovákiai és észak-magyarországi hátrányos helyzetű, határokon átnyúló térségekben a szellemi tulajdon javításához való hozzájárulás, az innovatív együttműködési struktúrák létrehozása és terjesztése mint az innováció gyakorlati megvalósítása.
Konkrét célok a következők:
- a vidéki közösségek környezetének és gazdaságának (helyi városok településeinek és azok agglomerációjának) rehabilitációja a helyi fenntartható foglalkoztatás létrehozásával és elterjesztésével;
- a hosszú távú ismeretek (szellemi tulajdon) vonzerejének és településprogramjának létrehozása és működtetése külső és belső szereplők bevonásával;
- a helyi civil közösségek (lakosok) hozzáállásának fejlesztése új életpálya-modellek és lehetőségek kidolgozásával, valamint új koncepcionális utak kialakításával és terjesztésével, főként a fenntarthatóság és az IKT területén.
 

A kiindulási helyzet leírása

 

A célcsoportok azonosítása

A projekt célcsoportja a társadalmilag marginalizált helyi lakosság a határ menti 3 megyében/krajs (Banskobystricky samospravny Kraj, Kosicky samospravny Kraj és Nógrád megye). A roma népesség jelentős arányt képvisel, a fő hangsúly az 5-18 éves korosztály.
Közvetlen kedvezményezettek (konzorciumi partnerek):
- felsőoktatási intézmények (SZIE, TUKE) oktatók és hallgatók
- kutatóintézet (MTA)
- civil szervezetek (ITA, ASTRA, e-Talentum, MVE)
- középfokú oktatási intézmény (Gimnazium Filakovo) diákok és tanárok
Közvetett kedvezményezettek (célcsoport):
- diákok és tanárok a helyi oktatási intézményekben (az óvodáktól a középiskolákig)
- lakosság és a megcélzott települések önkormányzatai
- vállalatok és alkalmazottai.
A közvetett célcsoportok részvételét a projektesemények részvételével biztosítják, mint például képzések, nyári táborok, iskolai klubok, figyelemfelkeltő és motiváló akciók.
 

A projekt előnyei

A globális tendenciák új kihívásokat jelentenek valamennyi közösség számára, függetlenül méretétől, pozíciójától a települési hierarchiában vagy a földrajzi elhelyezkedésben. Ezeknek a kihívásoknak a megválaszolása különösen nehéz a kisvárosok számára a projekt célterületén mind szociális, mind gazdasági, mind pedig egyéni szinten. Fő célunk a célcsoport helyzetének megváltoztatása oly módon, hogy a helyi közösségek és magánszemélyek rugalmasságát növeljük. Az alábbi konkrét előnyöket várjuk:
- a globális tendenciákba való fokozott integráció
- megerősített tudat, alternatív lehetőségek (életmód modellek)
- az új technológiákkal és a globális tendenciákkal szembeni nyitottság, mint az Ipar 4.0 (távmunka, digitális nomádok)
- a szellemi erőforrások nagyobb hozzáadott értéke és kritikus tömege (VERDI-NET)
- a helyi társadalmi, gazdasági és természeti környezet megnövekedett hírneve és láthatósága
- a terület nagyobb vonzereje mindenfajta befektetésnek (pénzügyi, emberi, szellemi)

Aktuális

Smart Communities projekt záró rendezvénye

A „Smart Communities” Virtual Education and Research and Development and Innovation Network in the Slovakian - Hungarian border region (SKHU/1601/4.1/210) projekt 2017. májusában kezdődött és két év elteltével a projekt végéhez értünk. Sikeres projektnek tekinthető? Hogyan kezelték a projektpartnerek a projekt megvalósítását? Mindezek a válaszok és még sok minden más derül ki a nyilvános projekt záró rendezvényen, amely a szlovákiai Filakovóban kerül megrendezésre 2019. április 12-én.

Tovább »
Események
Április 2019
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
222324
25
262728
2930     
Hírlevélre feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az aktuális hírekről, eseményekről!

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.